Om oss

Första gången jag stöpte ljus var jag 19 år och pank. Julen närmade sig och jag såg med förtvivlan på de julklappar som skulle inhandlas. Det fanns absolut inga krav från släkten att leverera några, men jag ville ändå kunna ge bort något. Men vad? Då kom jag på den geniala idén att stöpa ljus. Jag köpte in ett paket ljusmassa och möbelerade om i min lilla vindsvåning och stöpte korta små ljus till hela släkten. Det blev till och med ett par ljus till en gammal go tant i våningen under. Ljusen var inga vackra skapelser, men väldigt uppskattade presenter. Åren gick utan att jag skänkte en tanke till ljusstöpning.

Nästan 20 år senare såg jag några ljuskronor på en julmarknad och tänkte "hur svårt kan det va?" Jag köpte mitt livs andra paket med ljusmassa och började äventyret med att konstruera något eget. Vägen gick via stålkonstruktioner och hönsnät, men landade tillslut i en enkel båge. Enbart av veke blev bästa resultat. Och se, det gick att göra fler som blev likadana! Ölmekronan var född.

De första ljuskronorna stod i RIA lokalen i Kristinehamn och uppmärksammades av en reporter på lokaltidningen. Det resulterade i en helsidesartikel som lästes av redaktören på SVT i värmland. Dom ville göra ett inslag. Efter första gången jag stöpte ljus på nästan 20 år, kunde jag se mig doppa en ljuskrona i en kakburk med vatten i framför en TV-kamera hemma i köket. Där stod jag och berättade om ljusstöpning som om jag var proffs... Reportern ville ha en tänd ljuskrona som slutbild. När jag stod där med tändstickan brinnande kom jag att tänka på att jag aldrig hade tänt någon av ljuskronorna någon gång! Jag hade aldrig själv sett den lysa, men det blev så vackert och TV-inslaget sändes även i "Landet runt".

Efter några år med ljusstöpning som hobby, registrerades företaget "Ölmeljus" vintern 2011 och ljusen stöps nu i ljusverkstan på Vänersviksvägen 3 i Ölme, utanför Kristinehamn. Sedan hösten 2022 driver vi Ölmeljus Diversehandel, en museal lanthandel med hantverk från när och fjärran.

Johan Engholm